"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Isu calon semakin menggugat Umno / UBN Najib Altantuya

Harakahdaily
ANALISIS

Tun Dr Mahathir Mohamad, menjelang pilihan raya kecil Bagan Pinang, bersuara beberapa kali memberi nasihat menentang pencalonan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai calon.

Satu amaran yang dikemukakan ialah Umno mungkin menang di Bagan Pinang, tetapi tindakan meletakkan tokoh terpalit rasuah itu akan membawa kesan buruk kepada parti itu pada pilihan raya-pilihan raya akan datang.

Menjelang penamaan calon, isu integriti Isa menjadi fokus utama media, memperlihatkan tanda-tanda perbezaan yang besar dalam parti Umno sendiri.

Umno akhirnya mencalonkan Isa, mendedahkan parti kepada kritikan pembangkang dan juga Mahathir, bekas presiden Umno yang masih berpengaruh membentuk pendapat.

�Soal pemilihan calon kini menjadi isu yang semakin kompleks bagi Umno,� kata seorang petugas Umno pusat.

�Apa yang disebut-sebut pembangkang dahulu, Umno boleh meletakkan tunggul kayu untuk bertanding dalam pilihan raya dan menang tidak boleh diterima lagi,� katanya lagi.

Beliau merujuk kepada calon-calon tidak berkualiti yang diletakkan sebagai calon oleh Umno sejak sekian lama, tanpa calon terbabit melalui penilaian seperti hari ini.

�Sekarang, setiap kali berlaku pilihan raya, ramai ahli yang bimbang tentang calon yang akan diletakkan, terutama selepas kalah banyak kali selepas pilihan raya 2008,� jelasnya.

Selepas Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac, 2008, calon-calon Umno dan Barisan Nasional dalam pilihan raya kecil semakin terdedah kepada penilaian kritikal oleh pembangkang.

Pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu, isu calon menjadi isu pemecah dalam kalangan BN.

Pemilihan Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh mencetuskan perselisihan sehingga di peringkat nasional.

Wan Ahmad Farid yang dilihat tidak berwibawa dan tidak popular di Terengganu menerima kritikan banyak pihak dan akhirnya tewas dalam pilihan raya itu.

Terbaharu, calon BN di Dun Permatang Pasir, Rohaizat Othman mengalami kritikan dan kecaman paling hebat dalam siri pilihan raya kecil selepas Mac 2008.

Beliau terpalit skandal sehingga digugurkan daripada menjadi peguam sivil oleh Majlis Peguam Malaysia.

Pemimpin-pemimpin Umno bercakap mempertahankan Rohaizat sepanjang tempoh kempen, mendedahkan kelemahan yang besar dalam parti.

Kali ini, di Bagan Pinang, pencalonan Isa menyaksikan urutan peristiwa yang hampir sama dengan Permatang Pasir.

Pemimpin-pemimpin BN berusaha mempertahankan integriti Isa, ketika pendedahan demi pendedahan skandal dikaitkan dengan beliau didedahkan pembangkang.

Bagi PAS, pencalonan Isa memberi peluang untuk berkempen mendedahkan isu korupsi di Negeri Sembilan di bawah Isa.

Menurut Dr Dzulkifly Ahmad, pengarah operasi pilihan raya Bagan Pinang, pendedahan kelemahan Isa tidak terhad kepada isu setempat, tetapi mempunyai implikasi nasional yang besar.

�Pilihan raya kecil Bagan Pinang ini memberi peluang kepada Umno untuk membersihkan nama, tetapi kenapa mereka membelakangi nasihat Tun (Mahathir) dalam hal ini?� soal Dzulkifly.

Kata Dzulkifly, isu calon dalam pilihan raya ini sangat penting kerana Umno telah meletakkan calon �kitar semula� yang telah menjadi menteri besar selama 22 tahun dan mempunyai rekod yang buruk.

�Sekarang ini kita dedahkan kerja tangan dia, untuk beritahu kepada rakyat masalah sebenar dalam isu ini,� tegas Dzulkifly.

Katanya, masalah yang dapat dilihat di negeri ini, termasuk berkaitan ladang babi dan jalan yang tidak siap dibina menunjukkan kesan daripada gejala korupsi yang melanda kerajaan Negeri Sembilan yang dikuasai Isa selama 22 tahun.

Beberapa pendedahan berhubung kerajaan Negeri Sembilan terutama di bawah Isa dibuat Pakatan Rakyat.

Terbaharu, sekumpulan peneroka Felda Sendayan dan LBJ mendedahkan bagaimana semasa di bawah Isa, tanah mereka diambil oleh syarikat yang mempunyai kaitan dengan bekas menteri besar itu.

Pendedahan-pendedahan yang dibuat di sini, menurut Dzulkifly, akan �menunjukkan kepada rakyat apa yang berlaku pada parti pemerintah.�

Untuk tempoh jangka panjang, selepas berakhir pilihan raya Bagan Pinang, PAS berharap kepincangan parti pemerintah itu akan terus memberi momentum untuk kempen pakatan pembangkang di peringkat nasional.

Tiada ulasan: